Du er her: 

GRØN

GRØN. Grønt er meget af det, der vokser. Græs. Træer. Brændenælder. Hækken og husfreden. Grøn er en farve, der er liv i. Og derfor bliver GRØN et symbol. På en bæredygtig verden. På det skabte. På naturen. På liv. På det, der gror af sig selv, men som vi må passe på i fællesskab.

Alt det handler Langenæs Kulturfestival om.
Det er en festival for dig og din nabo, skabt og båret af et bredt samarbejde mellem institutioner, foreninger og enkeltpersoner på Langenæs. Det er det bærende i festivalen - et stærkt samarbejde på tværs, som Langenæskirken hvert år tager initiativ til. For vi kan så meget sammen. I år er vi mest ude i det grønne.

Der er fællessang og yoga, dans og engagerende fortællinger om vores lokalsamfund. Der er drømme og visioner for levende og grønt byliv. Vandringer og taknemlighedsfest.Der plantes i parken, danses i haven og tales om bålet. Der skabes et byrumsmøbel og facaderne blomstrer.

Og der er menighedsrådsvalg, hvor du kan sætte dit (grønne?) præg på landets største forening, der har sin helt lokale filial lige her - Langenæskirken.
Flower Power kaldte man bevægelsen mod frihed, kærlighed og naturlighed i slutningen af 60erne. Nu er blomsterbørnene blevet bedsteforældre og mange hører verden kalde igen. På en mere bæredygtig måde at leve på. På mere fællesskab. På mere natur og mindre forbrug. Måske grønnes vi i disse år - bliver lidt grønnere hver dag - grønne af overbevisning. Fordi vi også synes verden og Langenæs skal blomstre efter os. Det kan vi kun gøre i fællesskaber. Og det begynder lige her hvor vi lever. På Langenæs. For det har betydning, hvad vi gør her. Hvordan vi lever, hvad vi samles om, hvad vi får til at vokse. Hvilke fællesskaber der blomstrer her, hvilke samtaler der føres, hvilke sange der synges, hvilke frø der sås.

Velkommen i det grønne til
GRØN - Langenæs Kulturfestival 2020!


Sylfide - festivaloptakt

Fredag 11. september kl. 19.00

Med afsæt i den nordiske folkemusiks rolighed og hjemlighed, og med en sensitivitet der prøver at rumme den moderne kaotiske verden, undersøger Sylfide hvilken plads folkemusikken har i dag. 

Kvartetten låner fra den nordiske folkemusiks enkle modale tonesprog, og tilføjer dansant hverdagspoesi, mens nærhed og ærlighed hele tiden er i fokus. På repertoiret findes både nyskrevne melodier og sange, samt fortolkninger af nordiske dansemelodier tilsat lyrik. 

Med en blanding af akustiske og elektriske instrumenter, giver Sylfide sit bud på hvordan folkemusik, sangskrivning og sfæriske klangflader kan forenes og indskrives i den nordiske musiktradition.

Sylfide er Helene Tungelund (vokal & keltisk harpe), Jonas Clausen (violin, mandolin), Jonathan Fjord Bredholt (klaver & tangenter) samt Emil Ringtved Nielsen (bas). 

www.sylfide.com  


Kirken - en sag, der samler

Menighedsrådsvalg

Tirsdag d. 15. september 2020 kl. 19.00

MENNESKE SØGES!

Eventmager – Talknuser – Næstehjælper – Praktiker – Medieguru – Gammel – Ung – Smart-i-en-fart – Hipster – Hippie – Hoppetrold – Krumbøjet – Strømlinet – Snusfornuftig – Balancedygtig – Vakkelvorn – Ud-over-stepperne – Halvgenial – Gennemsnitssærlig?

Uanset hvad dine kompetencer er, hvem du er og hvad du brænder for, så har du som medlem af den danske folkekirke, mulighed for at blive en del af dit lokale menighedsråd.
Du får chancen for at gøre en positiv og synlig indsats for at samle borgerne i netop dit lokalområde om de ting, der er vigtige i det nære miljø

Stil op til menighedsrådet og vær med til at gøre en forskel i dit lokalområde - eller  mød op og stem på din kandidat.

Læs mere om MR-valg her.

Taknemlighedsfest

TAK.
Tre bogstaver. Man kan sige det på alverdens måder. Fra det til lille tak i hverdagen til det inderligste tak. Nogle gange er det svært at sige, andre gange let. Måske er det vores vigtigste ord. Vi kan jo ikke alt selv. Bare kig dig omkring. Se på naturen. Tænk på gode minder. Det dejligste blik. Maden på bordet. Se solen stå op. Efteråret er taknemlighedstid. Høsttid. Og skønhedstid.  
Det er tid til at sige TAK.
Med skønneste musik, dans og ord til sjælen.

Musik: Jonathan Fjord Bredholt & Henrik Bredholt
Dans: Laboratoriet for kirkedans
Præst: Louise Højlund

Søndag 15.09 kl. 14.00 | Gudstjeneste
Langenæskirken

GÅ & LYT

- en grøn podcastvandring på Langenæs

Måske er du ny på Langenæs og har lyst til at tage en tur rundt og lære kvarteret at kende. Måske har du gået har her en million gange og har lyst til at opleve det på en ny måde. Tag Langenæskirkens podcast i ørerne når du vil og begynd turen ved kirken. Gå og lyt!


Bevægelse under åben himmel.

Vi er alle skabt til at bevæge os og du inviteres til
at bevæge dig med ud på det grønne græs i kirkehaven.
Vi mødes under åben himmel, vil mærke vinden
og åndedrættet og glæden ved at bevæge sig.

Tirsdag 15.09. kl.16.00 | Danseworkshop ved danseleder Jenny Thaysen Kjær
Torsdag 17.09. kl. 15.00 | Yogaworkshop ved yogainstruktør Francesca Pavia
Kirkehaven
Begge workshops varer en time. Alle kan være med.


Koncert mellem blomster og folk Slagger Lund

Der vil være sange for de der leder efter kærligheden og for de som ledes af kærligheden, sange mellem blomster og folk, sange om sorg og omsorg, humor som huller i jorden, sange som fugle i alskens størrelser,
 sange uden andet svar end bevægelsen.
Slagger Lund (Langenæs) vil fremføre sine poetiske, intimt- interimistiske sange med fokus på nærvær og solidarisk isolation.

Torsdag 17.09 kl. 17.00 | Koncert i Kirkehaven


Blomsterengen - og musikintermezzo ved Morten Musicus

Bogpræsentation ved Silas Thaysen Kjær og Niels Kjær


I efteråret 2019 gik Aarhus Kommune i gang med at anlægge en stor eng med vilde blomster i Langenæsparken. Græstørv blev skrællet af en del af parkens plæner, og vilde blomsterfrø blev sået. Allerede i slutningen af oktober skød de første grønne spirer op af jorden. Vinteren blev usædvanlig mild og våd, mens foråret til gengæld blev tørt og solrigt.
Under coronakrisens nedlukning af samfundet strømmede folk ud i parken, og mange fulgte således med i, hvordan blomsterstænglerne voksede. I maj kom de første knopper, inden blomsterengen midt i juni endelig foldede sig ud i fuldt flor.
Bogen skildrer i 34 tekster og 34 fotos tilblivelsen af blomsterengen, fra de første græstørv skrælles af, til blomsterne træder frem i al deres farvepragt.
Eksemplarer af bogen vil kunne købes på dagen.

Musikintermezzo ved Morten Musicus

Morten Musicus kommer til Langenæs iført adskillige instrumenter, der var udbredte i den europæiske fortid: Sækkepibe, cittern, én-håndsfløjter, hammerdulcimer, davul og symfonia – plus det løse. Sammen med musikken kommer sange og fortællinger om kærlighed, magi, heltemod samt lidt fis og ballade. Morten Musicus har spillet på og optrædt med middelalderlige instrumenter igennem mere end en snes år. Han bor i Århus og spiller pt med orkestret MALLEBROK.

Onsdag 16.09 kl. 16.00 | Bogpræsentation og musikintermezzo
Plænen bag Langenæskirken

Flower power Langenæs - Festivalåbning

Eva Esmann Behrens og DJ Gerardo Ayma

Lysprojektioner af mennesker og blomster på Langenæs kan opleves på en af de store husgavle overfor Langenæskirken.
Lysprojektionerne vil bevæges interaktivt af Eva Esmann Behrens og til et lydunivers af dj Gerardo Ayma.
På Langenæs lever vi flere kulturer og generationer sammen, og billederne og bevægelsen vil sammen med musikken skabe et samlet udtryk, som bringer det frem i byrummet.

Mandag 14.09 kl. 21.00-22.00 | Lys og musik
Tirsdag 15.09 kl. 21.00 -22.00 | Lys og musik
Langenæs Allé ved Langenæskirken


Lokalsamfundsbeskrivelse

Frederiksbjerg og Langenæs Fællesråd har taget initiativ til at udarbejde en lokalsamfundsbeskrivelse, fordi vi ønsker at skabe et endnu mere levende, aktivt, stærkt og bæredygtigt lokalsamfund på Langenæs.

Det er hensigten er, at beskrivelsen bidrager til at få øje på de værdier og kvaliteter, der allerede er på Langenæs, og dermed også værdsætte og passe på dem.

Fællesrådet har i forbindelse med sidste års Kulturfestival indsamlet og sammen med bydelens beboere formuleret drømme og visioner for Langenæs, som også er en del af beskrivelsen, der overordnet falder i tre dele:

• Langenæs’ historie
• Beskrivelse af Langenæs som lokalsamfund i dag
• Visioner for Langenæs de næste 15 år

Du kan læse hele lokalsamfundsbeskrivelsen og blive medlem af Frederiksbjerg og Langenæs Fællesråd på
www.folf.dk

Præsentation af Lokalsamfundbeskrivelsen

Tirsdag 15.09 kl. 17.00 og onsdag 16.09 kl. 17.00
Langenæskirkens sognegård
Torsdag 17.09 kl. 12.00
MarselisborgCentret


Langenæs Bymøbel og Velkommen-installationer

Vi bygger sammen et nyt bymøbel i rabatten langs nordsiden af Langenæs Allé overfor Meny - et knudepunkt, hvor solen skinner. Bymøblet skal tale til både det uformelle ophold og spontan aktivitet.
Bymøblet bygges af egetræssveller, som aktivitetsmøblerne i den nye rehabiliteringspark. Vi etablerer blomsterbede med krydderurter ved møblet.

Kom og vær med til at bygge bymøblet og etablere plantestationer i ugen op til festivalen. Eller meld dig til at være med til passe på bymøblet og planterne efter festivalen.

 

Vi byder den nye rehabiliteringspark et tidligt velkommen ved at skabe to midlertidige installationer ved to indgange til parken fra hhv. Skanderborgvej og Jyllands Alle.
Vi bygger installationerne af egetræssveller, som efterfølgende skal bruges til aktivitets-møbler i parken. Vi pynter installationerne op med krydderurter og blomster fra sidste års festival.

Kom og vær med - enten til at bygge installationerne i ugen op til festivalen eller tage dem ned i ugen efter festivalen.

Nyt grønt Bylivshus

Mangler Langenæs og Frederiksbjerg et nyt mødested?
Kunne du tænke dig en grønnere bydel? Har du lyst til at skabe et sted hvor idéer, fællesskaber og blomster kan spire?
Vi er nogle der siger ja!

Derfor har vi taget initiativ til at skabe et nyt grønt Bylivshus ved MarselisborgCentret. Og vi vil gerne have dig med til at forme det.

Lørdag 19.09 kl. 13.00-17.00 | Workshop
Ved flagstangen i centrum af MarselisborgCentret
Alle er velkomne, børn og voksne.


Morgensang på Langenæs

Vi vil fortsætte forårets fællesskab og fællessang med morgensang hver dag i festivalen på forskellige
skønne udendørs lokaliteter på Langenæs.
Vær med til at indvi det nye bymøbel med sang i festligt lag med Sølvbryllupsorkestret, eller syng med i hyggelige omgivelser med Carl-Erik Byskov på klaver i Langenæshus.
Klæd dig på efter vejret og medbring gerne højskolesangbogen, hvis du har en.

Tirsdag 15.09 kl. 10.30 | Morgensang
Ved plejehjemmet Augustenborggade 27
Onsdag 16.09 kl 9.30 | Morgensang
Plænen ved Langenæskirken
Torsdag 17.09 kl. 9.30  | Morgensang
 MarselisborgCentret ved fyrretræerne.
Lørdag 19.09 kl. 9.30 | Morgensang
Indvielse af bymøbel med Sølvbryllupsorkesteret


Befri naturen for affald

Med Danmarks Naturfredningsforening

Sammen med Danmarks Naturfredningsforening, ja hele verden indsamler vi på denne dag affald på Langenæs i anledning af World Cleanup Day.Affald i naturen er ikke kun til gene for os, men også for miljøet og for dyrene.
I år er der særligt fokus på at se, hvor meget plastik vi får samlet ind. I vil få uddelt affaldsposer og der er kaffe, the, juice.

Lørdag 19.09 kl. 10.15-12.00 | Affaldsindsamling
Mødested: Foran Lagkagehuset


Naturværksted

ved Grøn Aktivist Marianne Mikkelsen

Find blomster og planter og find ud af hvad de er for nogle.Lav avispapirspotter til frø og stiklinge.
Skab nye planter af gamle ved at  lære at stiklingeformering.
Spil ‘ParkBanko’ ved at få øje for planter og ting.
Så karse og andet mikrogrønt til vindueskarmen.
Oplev et ormetårn.

Fredag 18.09 kl. 15.00-18.00 | Naturværksted
For børn og voksne
Langenæsparken

Program

Mandag 14.09

Flower Power Langenæs - festivalåbning | 21.00-22.00Tirsdag 15.09

Fællessang | 10.30
ved plejehjemmet Augustenborggade 27

Dans under åben himmel | 16.00
Langenæskirken

Præsentation af Lokalsamfundsbeskrivelse | 17.00
Langenæskirken

Menighedsrådsvalg - kom og brug din stemmeret | 19.00
Langenæskirken

Flower Power Langenæs | 21.00-22.00
Langenæs Allé ved Langenæskirken


Onsdag 16.09

Fællessang | 9.30
Langenæskirken


Blomsterengen- bogpræsentation | 16.00
Musikintermezzo ved Morten Musicus | 16.30
Langenæskirkens have

Præsentation af Lokalsamfundsbeskrivelse | 17.00
Langenæskirken


Torsdag 17.09

Fællessang | 9.30

Præsentation af Lokalsamfundsbeskrivelse | 12.00
MarselisborgCentret

Indvielse af Portal | 13.00
Skanderborgvej

Yogaworkshop | 15.00
Langenæskirkens have

Koncert ved Slagger Lund | 17.00
Langenæskirkens have

Fodboldkamp herrer: Aarhus 1900 – VSK Aarhus | 17.45
Foldboldbanen Aarhus 1900


Fredag 18.09

Naturværksteder | 15.00-18.00
LangenæsparkenLørdag 19.09

Fællessang og indvielse af Langenæsmøbel | 9.30
Langenæs Allé overfor Meny

Affaldsindsamling | 10.15-12.00
Mødested: Lagkagehuset Langenæs

Træværksted | 11.00-17.00
Grønt  bylivshus - workshop og aktiviteter |13.00-17.00
MarselisborgCentret


Søndag 20.09

Taknemlighedsfest | 14.00
Langenæskirken

Fodbold kvinder: Aarhus 1900 – VSK Aarhus | 14.30
Fodboldbanen Aarhus 1900

Program med forbehold for ændringer.
Arrangementerne foregår med forsvarlig afstand og coronaforholdsregler.

Medvirkende i 2020

Langenæs Dagtilbud

Langenæsen

Klubben Læssøesgade Skoles

MarselisborgCenteret

Plejehjem Augustenborggade 27 Område Marselisborg (Sundhed og Omsorg)

Langenæskirken

Frederiksbjerg og Langenæs Fællesråd

Langenæshus og -bo

Lagkagehuset Langenæs

MENY

Frederiksbjerg og Langenæs Fællesråd

Boligforeninger

Aarhus 1900 - Fodbold

Kunstnere, ildsjæle og beboere m.fl.

på Langenæs

Samskab Aarhus

Aarhus Kommune