Må jeg be om en rebstige til din balkon!

Torsdag d. 5. marts kl. 19.00-21.00

Simon Grotrian i ord og sang i Langenæskirken

Digter. Humoristisk, profetisk, barnlig og fandenivoldsk. Afgørende. Ultra levende og skrivende i hele perioden. Skrev af nød. I vildskab. Til glæde. For vi kan ikke overgive os til angstens orgelmesser. Dagen blir et slæb af anemoner.

Digteren Simon Grotrian er vores generations store salmedigter. Med en produktivitet, der minder om Grundtvigs, en kingosk saft og kraft, og et billedunivers, der er helt hans eget, skriver han påskevers i Vorherres krydsogtværs, der forbløffer, forfærder, fornøjer og fornyer. Hans salmer handler om det jordeliv, der på den ene side smager af det brød Vorherre bager, og på den anden side bølger som en Van Gogh.
 Grotrians forfatterskab er udfordrende, humoristisk, fromt og fandenivoldsk. Hvad gemmer der sig bag det særlige sprog og de vilde billeder? Hvordan kan man lære at læse, eller måske snarere se, hans digte og salmer? Hvilken betydning har han for dansk salmedigtning og hvordan videreføres i ham en linje fra tidligere tiders store salmedigtere? Hvilken betydning har billeddannelse for vores tro? Og hvilken Gud møder vi i hans salmer? Sammen med Louise Højlund lader vi os fare vild i Grotrians billeder om Gud og få glimt af forklarelse. Hun har et indgående kendskab til forfatterskabet og var nær ven af Simon Grotrian. Hun har i mange år skrevet og formidlet hans digte og salmer og vil guide os ind i et helt særligt forfatterskab, som kirken endnu står i begyndelsen af at udforske.

Louise Højlund var nær ven af Simon Grotrian og har et indgående kendskab til forfatterskabet, der strækker sig fra 1987 til 2019.

Arrangementet er en del af Århundredets Festival 2020, som har overskriften MILLENIUM.

Befrielsesforår: Besættelsestiden som skæbne

Tirsdag d. 25. februar 2020 kl. 17:00 - 21:30

Om Tage Skou-Hansen og 'De nøgne træer' - Fortælling, fællesspisning og film.

Kl. 17.00: Kjeld Holm, tidligere biskop i Aarhus Stift vil fortælle om Aarhus forfatteren Tage Skou-Hansen og hans debutromanen " De nøgne træer" fra 1957. Kjeld Holm og Tage Skou-Hansen var gode venner gennem livet.

18.00: Fællesspisning

18.30: Film: De nøgne træer (1991)

Den jurastuderende Holger Mikkelsen tilsluttes en sabotagegruppe, der i 1943 opererer mod den tyske besættelsesmagt omkring Århus. Han indleder et lidenskabeligt forhold til Gerda, der er gift med gruppelederen Christian. Det får konsekvenser for gruppens arbejde. Samtidigt fortælles om digterspiren Keld, der går ind i modstandsbevægelsen efter en ulykkelig kærlighedsaffære og mister livet under en mislykket sabotageaktion.

Filmen er er meget trofast over for Tage Skou-Hansens roman og instruktøren Morten Henriksen var i kontakt med forfatteren under arbejdet med filmen.

Fællesspisning er gratis for børn og 25 kr. for voksne - ingen tilmelding

Befrielsesforår: At vinde freden

Kvækerne og Mellemfolkeligt samvirke

Lørdag d.14. marts 2020 kl. 14:00 - 16:00

Det er en kendt sag, at det undertiden kan være sværere ”at vinde freden” end at vinde selve krigen på slagmarken. Kvækerne, som er et kristent trossamfund med 375.000 medlemmer på verdensplan, har altid afvist at gøre militærtjeneste. I stedet har de gjort det til deres opgave at forsøge at forebygge krige. Og hvis krigen alligevel bryder ud, at arbejde på at lindre lidelserne og – efter krigen – at vinde freden. Niels Kjær, der selv er kvæker, fortæller om kvækernes hjælpearbejde under og efter 2. Verdenskrig. En indsats, der i 1947 blev belønnet med Nobels Fredspris.

I Danmark indgik Kvækersamfundet et samarbejde med Aldrig Mere Krig og Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed. Sammen dannede de i 1944 Fredsvenners Hjælpearbejde, som efter 2. Verdenskrig ydede hjælp til blandt andet Finland, Tyskland, Holland og Frankrig. Senere udvidedes indsatsen til også at omfatte Mellemamerika og Afrika, og i 1949 tog organisationen navneforandring til Mellemfolkeligt Samvirke.

Generalsekretær Tim Whyte fortæller om Mellemfolkeligt Samvirkes indsats for ”at vinde freden”.

Kaffebord 20 kr.