Befrielsesforår: Besættelsestiden som skæbne

Tirsdag d. 25. februar 2020 kl. 17:00 - 21:30

Om Tage Skou-Hansen og 'De nøgne træer' - Fortælling, fællesspisning og film.

 

Kl. 17.00: Kjeld Holm, tidligere biskop i Aarhus Stift vil fortælle om Aarhus forfatteren Tage Skou-Hansen og hans debutromanen " De nøgne træer" fra 1957. Kjeld Holm og Tage Skou-Hansen var gode venner gennem livet.

18.00: Fællesspisning

18.30: Film: De nøgne træer (1991)

Den jurastuderende Holger Mikkelsen tilsluttes en sabotagegruppe, der i 1943 opererer mod den tyske besættelsesmagt omkring Århus. Han indleder et lidenskabeligt forhold til Gerda, der er gift med gruppelederen Christian. Det får konsekvenser for gruppens arbejde. Samtidigt fortælles om digterspiren Keld, der går ind i modstandsbevægelsen efter en ulykkelig kærlighedsaffære og mister livet under en mislykket sabotageaktion.

Filmen er er meget trofast over for Tage Skou-Hansens roman og instruktøren Morten Henriksen var i kontakt med forfatteren under arbejdet med filmen.

 

Fællesspisning er gratis for børn og 25 kr. for voksne - ingen tilmelding


Befrielsesforår: At vinde freden

Kvækerne og Mellemfolkeligt samvirke

Lørdag d.14. marts 2020 kl. 14:00 - 16:00

Det er en kendt sag, at det undertiden kan være sværere ”at vinde freden” end at vinde selve krigen på slagmarken. Kvækerne, som er et kristent trossamfund med 375.000 medlemmer på verdensplan, har altid afvist at gøre militærtjeneste. I stedet har de gjort det til deres opgave at forsøge at forebygge krige. Og hvis krigen alligevel bryder ud, at arbejde på at lindre lidelserne og – efter krigen – at vinde freden. Niels Kjær, der selv er kvæker, fortæller om kvækernes hjælpearbejde under og efter 2. Verdenskrig. En indsats, der i 1947 blev belønnet med Nobels Fredspris.

I Danmark indgik Kvækersamfundet et samarbejde med Aldrig Mere Krig og Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed. Sammen dannede de i 1944 Fredsvenners Hjælpearbejde, som efter 2. Verdenskrig ydede hjælp til blandt andet Finland, Tyskland, Holland og Frankrig. Senere udvidedes indsatsen til også at omfatte Mellemamerika og Afrika, og i 1949 tog organisationen navneforandring til Mellemfolkeligt Samvirke.

 

Generalsekretær Tim Whyte fortæller om Mellemfolkeligt Samvirkes indsats for ”at vinde freden”.

Kaffebord 20 kr.


Befrielsesforår: Alsang

Tirsdag d.28. april 2020 kl. 17:00 - 18:30

Det vigtigste et folk kan gøre sammen er at synge! Ved at synge sammen står man sammen. Man trækker vejret sammen. Man lader poesi og musik fylde i livet og samfundet. Alsang kaldes denne folkesang. Den var stærk under krigen og i anledning af 75 året for Danmarks befrielse for demokrati, frihed og fællesskab.

Vi øver os på fællessangene og synger de gamle sange. Fortid og fremtid og sang for livet